Fantastika 2021

Hem » Fantastika 2018

Fantastika 2018

Fantastika 2018 var en sf-kongress i Sickla/Nacka nära Stockholms centrum 15-17 juni 2018. Här finns dess webbsidor:

Fantastika 2018 är en sf-kongress som kommer att äga rum i Dieselverkstaden i Sickla nära Stockholms centrum, 15-17 juni. Lokalen har använts för sf-kongresser 2013 och 2016, och vi räknar med att kunna ha samma upplägg som 2016. Fantastika 2018 utsågs att vara den nationella sf-kongressen Swecon 2018 genom beslut på Swecon 2017, Kontur 2017 i Uppsala. Lokalerna kommer att öppna kl 16.00 på fredagen, programmet startar 17.00 och slutar 17.00 på söndagen. På lördag och söndag startar programmet (preliminärt) 10.00. Efter avslutningen på söndagen räknar vi med att det blir avslutningsfest, så kallat Dead Dog Party dit alla är välkomna. Partyt är i Bistron som ligger i Dieselverkstaden så den är lätt att hitta till!

Nu finns programmet på nätet och på mobilen. Det innehåller en hel del information också, inte bara scheman. För att se det på mobilen krävs en app,  ”Grenadine Event Guide” som finns på Google Play Store eller Apple App Store. Event-koden är fant18.

Kongressen är slut

Tråkigt, tråkigt. Men så är det. Foton, rapporter och rekommendationer hittar du på sidan Efter kongressen. Här konstateras att antalet deltagande medlemmar var 315.

Författarprat och signeringar

I Fantastikas bokhandel på övre plan blir det en hel del spännande. Här finns ett schema över författarprat, högläsning, miniföreläsning och intervjuer. Och här finns ett schema över signeringar i bokhandeln.

Lunchklatsch med Fia

Är det första gången du går på en sf-kongress? Då ska du äta lunch med Fia Karlsson och prata om vad en sf-kongress är, få lite tips om hur du får ut det mesta och det du själv vill, och hur du ska göra för att trivas. Fia har varit med ett tag, ordnat egna kongresser och jobbat på världskongress, men hon minns fortfarande hur det var i början. Anmäl dig på listan i registreringen! Lunchen är på lördag kl 13:00; samling vid registreringen. Max 10 deltagare.

Konstutställning

Förr fanns ofta en konstutställning på sf-kongresser. Fantastika 2018 kommer att ha bilder av Simon Stålenhag och Per Lindberg, se under Program.

Besök gruvan under Dieselverkstaden

Passa på och gå med på en visning av gruvan under Dieselverkstaden! Den blir på söndag 17 juni kl 11.00. Läs mer här.

Mer om hedersgästerna

Kommentarer

Jag (Tomas Cronholm) har läst en del verk av hedersgästerna och eftersom jag brukar skriva några kommentarer om böcker på min blogg eller (förr) i mitt fanzine BEM så har jag gjort några sammanställningar. De finns på var sin sida för hedersgästerna: Kij JohnsonIan Watson och M. R. Carey.

Lyrik

Alla tre hedersgäster har skrivit lyrik som antingen är sf eller fantasy. De har vänligt nog lagt ut exempel på internet. Här går det att läsa dikter skrivna av Kij JohnsonIan Watson och Mike Carey.

 

Försäljning

På Fantastika 2018 blir det en butik där det går att köpa böcker av medverkande författare och förlag. Det ersätter systemet där var och en står vid sitt bord och säljer, utan det blir bara en gemensam butik. För att organisera detta har Elin Holmerin erbjudit sig, och den som är intresserad av att sälja skall kontakta henne (elin.holmerin at gmail.com). För att få delta krävs medlemskap i kongressen, se Medlemskap. Det är bara böcker som får säljas i butiken.

Butiken kommer att vara i rummet Dans&Musik, som är på övervåningen till vänster längst bort från trappan (samma rum som 2016). I samma rum kommer det att bli en liten scen med sittplatser för publik. Där blir det intervjuer och högläsning med författare.

Lästips

Johan Anglemark har varit vänlig nog att ge tips på böcker av hedersgästerna: Novellsamlingen The Very Slow Time Machine av Ian Watson, Lucifer: Devil in the Gateway och Flickan med gåvorna av Mike Carey, At the Mouth of the River of Bees: Stories av Kij Johnson.

Ett antal noveller av Kij Johnson och Ian Watson finns att läsa gratis på nätet.

Hotell och transport

Hedersgästerna kommer att bo på Quality Hotel Nacka som ligger mycket nära Dieselverkstaden. Se fliken Hotels. Där finns också andra möjligheter.

Tvärbanan som nu går ända från Solna station har dragits fram till Sickla och stationen ligger mycket nära både Quality Hotel Nacka och Dieselverkstaden. Det finns också bussar och ett parkeringshus. Mer och säkrare information kommer när vi närmar oss kongressen!

 

Lokal / Venue

%d bloggare gillar detta: