Fantastika 2021

Hem » Hedersgäster

Hedersgäster

Sidan uppdaterad 2021-07-01.

Fantastika 2021 har fyra hedersgäster.

Adrian TchaikovskyAdrian Tchaikovsky, som också stavar namnet Adrian Czajkowski utanför sina böcker, är en brittisk sf- och fantasyförfattare. Han är mest känd för fantasyserien Shadows of the Apt och de två sammanhängande sf-böckerna Children of Time och Children of Ruin. Fantasy-serien utspelar sig i en hypotetisk värld där människorna är antingen ”Apt” och kan hantera mekaniska ting, medan ”Inapt” använder magi. I sf-böckerna lyckas han med konststycket att göra spindlars och bläckfiskars civilisationer på andra planeter riktigt trovärdiga. Children of Time fick Arthur C. Clarke Award 2016 och fantasy-romanen The Tiger and the Wolf tilldelades British Fantasy Award 2017. Att han studerat zoologi och psykologi kan man förstå utifrån böckerna, men nu jobbar han som jurist. Hemsida.

.

.

.

MOOC1706164Maria Nilson är vår akademiska hedersgäst. Hennes intresse för feministisk sf och fantasy har gjort att hon deltagit i paneldiskussioner på Eurocon 2011 i Stockholm och på Fantastika 2018. Nyligen gav hon ut boken Steampunk: från kugghjul till samhällskritik, och hennes artiklar har titlar som ”Mammor, monster och maskiner: representationer av kvinnor i science fiction-film”, ”Unnatural Birth: Mary Shelley’s Frankenstein and Feminist Thoughts on Reproduction” och ”A Magic Manic Pixie Girl? Luna Lovegood and the Concept of Postfeminism”. Maria är också en av föreläsarna på Linnéuniversitets digitala gratiskurs Fantastic Fiction and Where to Find It. Se också beskrivningen på Linnéuniversitetet.

Maria Nilson har tyvärr blivit akut sjuk (feber, influensasymptom) och kommer inte till kongressen. Vi försöker arrangera så att hon kan delta på distans i intervju och med föreläsning.

.

.

.

.

Image result for Peadar Ó GuilínPeadar Ó Guilín är en irländsk författare som talar både iriska och engelska. Efter sin första roman, The Inferior, har hans skrivit både sf och fantasy i det korta formatet, ofta med unga huvudpersoner vilket fått berättelserna att hamna i YA-facket. Den senaste duologin som består av The Call och The Invasion handlar om ungdomar som tränas i en internatskola för att kunna försvara sig när de blir tagna av de varelser som lever i en parallellvärld, som hämnd för att människorna fördrivit dem. Peadar var en fantastiskt underhållande gäst som ”toastmutant” på 2019 års TitanCon som också var årets Eurocon. Hemsida.

.

.

.

.

.

DAYFOTOGRAFI-EWAH-095Eva Holmquist är vår svenska författarhedersgäst som skriver både sf och fantasy, även om debuten var en hästbok. Diligentia-trilogin är klassisk sf om ett generationsrymdskepp och konflikterna som kvarstår när det landat. Förlora för att vinna är också sf där humanoida varelser på en annan planet besöks av en diplomat som förälskar sig i en av varelserna. Urban fantasy-romanen Blodskifte utspelar sig i Evas hemstad Jönköping, medan Gallus-trilogin är ungdoms-fantasy i en alternativ värld med starka fåglar. Eva har också publicerat ett stort antal noveller, och genom sitt yrke har hon bidragit med föredrag om AI på sf-kongresser där hon som en sann sf-fan också hjälpt till med det praktiska. Hemsida.

Lokal / Venue

%d bloggare gillar detta: