Fantastika 2021

Hem » Ian Watson

Ian Watson

Ian Watsons produktion är extremt bred och omfattande; titta gärna på listan i ISFDB. Jag har inte läst hans verk som anknyter till krigsspelet Warhammer 40.000, inte heller böcker i Black Current-serien, i alla fall inte ännu.

Gemensamt för Ian Watsons romaner och noveller är etiska frågeställningar som belyses genom sf och fantasy, i en del fall med vissa skräckinslag. Ofta återkommande teman är kommunikation och språk, i de senare verken IT och AI. Samtidigt finns referenser till kultur utanför den gängse fantastiken, som Kalevala och Hieronymus Boschs konst.

941146The Embedding (1973)

Det här är Ian Watsons första roman och den mest komplicerade av de jag läst. I huvudsak är det tre handlingslinjer som möts ibland. I ett mentalsjukhus i England utför en forskare experiment på hjärnskadade barn för att lära dem artificiella språk, i Brasilien försöker en tidigare älskare till forskarens fru rädda en grupp indianer från att få sin by översvämmad av ett dammbygge eftersom han är intresserad av deras språk, och slutligen kommer utomjordingar till USA och vill byta till sig ett antal hjärnor (!) för att studera mänskliga språk. Det handlar alltså mycket om språk och hur de fungerar, men ännu mer om etiska dilemman, dåliga politiska beslut och mänskliga relationer. Dessutom är berättelsen bitvis mycket spännande. Knappast den bok av Ian Watson som bör läsas först, men absolut intressant. En lång recension som framför allt diskuterar lingvistiken finns här, och en kritisk utförlig recension på svenska finns här.

OL17577702M-MAlien Embassy (1977)

Sällsynt idérik sf-roman där man upprepade gånger får veta att allt man tidigare läst bara var påhitt för att lura befolkningen. Märkliga förändringar genom förpuppningar, och diskussioner kring medvetande och fri vilja.

.

..

The-Martian-IncaThe Martian Inca (1977)

God sf med spänning, idéer och äkta personer. På Mars väntar något i sanden som får människor att plötsligt bli oerhört medvetna, vilket leder till revolution när det hamnar hos indianer i Peru och slutligen får sin förklaring när den amerikanska Mars-expeditionen infekteras.

.

.

GardensDelightThe Gardens of Delight (1980)

Vilken strålande idé, att göra en värld som är som inte en utan tre tavlor av Hieronymus Bosch, föreställande paradiset, livet och helvetet! Och detta görs t o m nästan troligt genom berättelsen, som är klar rymd-sf trots en del fantasyinslag. Dessutom intressanta personer och utläggningar om utvecklingslära och medvetandets natur. Helt underbart!

 

ChekhovsJourneyChekhov’s Journey (1983)

Tre parallella handlingar som går ihop kring Tunguskameteoriten som slog ner 1908. I en av handlingarna gör författaren Chekhov en resa 1890 för att studera resultatet av explosionen, i en görs en film om Chekhovs resa på plats 1983 med en skådespelare som försöker minnas händelserna, och i en avlägsen framtid är det ett rymdskepp, lämpligt format som hammare och skära, som är det som egentligen är meteoriten. Alltså rätt kaotiskt men helt igenom mycket underhållande och tänkvärt genom att belysa framför allt den sovjetiska inställningen till historiska sanningar. Dessutom kändes den kyliga miljön i Sibirien övertygande även om det kanske inte riktigt gällde personerna.

 

ConvertsConverts (1984)

Idérik sf baserad på genetisk modifiering via virus som påverkar alla celler så att det inte bara är avkomman som ändras. Här blir man det man innerst inne vill bli, och det är kanske inte alltid så lyckat. Klart trevlig att läsa, stundtals spännande men framför allt underhållande och lätt kritisk mot framför allt företagare som saknar etisk kompass. Vetenskapligt inte särskilt trovärdig.

 

watson-ian-the-powerThe Power (1987)

Anges vara en skräckbok och mycket riktigt är den skräckinjagande på flera sätt. Fram till ungefär mitten handlar den om ett läger för kärnvapenmotståndare utanför en militäranläggning i England, och så långt är den helt realistisk och nog så obehaglig. Därefter blir handlingen mer äkta skräck med zombies och övernaturliga fenomen. (Andra zombieboken denna månad som jag berömmer – dags att ompröva inställning?) Totalt sett en stark skildring som kan ses som en idag, 30 år senare, synnerligen relevant protest mot kärnvapen.

 

FireWormThe Fire Worm (1988)

Sprudlande idérik historia berättad av en psykiater som i hemlighet också skriver skräckberättelser och dessutom har problem med sitt eget känsloliv. Den Lovecraftmässiga ormen i fråga finns i en håla vid vattnet och har klart sexuell betydelse, och den beskrivs av en hypnotiserad patient som upplever tidigare epoker. Kanske lite för mycket pressas in i en kort roman men boken är underhållande och intensiv.

.

Image result for ian watson meatMeat (1988)

Avskräckt av framsidan och baksidestexten blev jag glatt överraskad av denna berättelse som visserligen var blodig ibland men också mycket seriös i sin beskrivning av konflikten mellan djurrättsaktivister och djuruppfödare. Den börjar med att en kanin ska sättas ut i det fria och redan där anas magiska krafter från en drömvärld. Vi får också följa konflikter i familjen och med grannar, en lärare får ihop det med en elev, och en slaktarstaty får liv och blir våldsam. Där blir det möjligen i våldsammaste laget, men att kalla boken för skräck är trots allt inte helt korrekt.

WhoresBabylonWhores of Babylon (1988, 2004)

Detta fantasifulla verk har reviderats senare men jag har läst originalet från 1988. Frågan man ställer sig under läsningen är hur mycket av handlingen som egentligen sker IRL och vad som är programvara i en dator. Vår hjälte undrar detsamma. Huvudpersonerna anländer till ett Babylon som byggts upp i Arizonas öken, och får uppleva otaliga äventyr där utan modern teknologi. Fast det dyker upp ett videoband, och hjälten lär sig språket med hjälp av en dator. Klart fascinerande!

 

salvageSalvage Rites and other stories (1989)

Titelnovellen en härlig skräckis från en soptipp eller återvinningsstation som det heter nu. Flera andra av novellerna låg nära horror, medan andra var klar sf. Alla dock välskrivna, medryckande och originella.

.

.

FliesThe Flies of Memory (1990)

Härligt surrealistisk sf med en del tankar om minnets och sinnenas natur. Långt från hård sf, men acceptabla förklaringar så att det inte blir fantasy. Möjligen hade jag litet svårt för Hitlerinhoppet som kändes rätt onödigt.

.

.

watson-ian-luckys-harvestLucky’s Harvest (1993)

Det här är första halvan av ett 1100-sidigt sf-epos som kanske snarast ska klassas som science fantasy eftersom det finns en hel del oförklarad magi på en avlägsen planet. Dit har Lucky kommit med ett rymdskepp i form av en ihålig asteroid som har sitt ursprung långt bort. Planeten har blivit befolkad av människor och därefter också av en annan grupp utomjordiska ormar som bärs av humanoider, genom vilka ormarna kommunicerar – ovanligt intressanta aliens! Lucky och hennes döttrar har förmågan att ge odödlighet till den första man som har samlag med henne. Dessutom förekommer otaliga andra varelser och det finns mängder av referenser till Kalevala som berättats av Lucky till rymdskeppet/asteroiden. Klart fascinerande, men bör läsas ihop med del två, The Fallen Moon. Däremot är det knappast nödvändigt att läsa Kalevala innan även om det var kul att känna igen en del idéer.

 

FallenMoonThe Fallen Moon (1994)

Det här är andra halvan av Watsons stora Mana-epos, som behandlar konflikter mellan människor och aliens, och inte minst mellan människor, på en avlägsen planet. Kräver helt klart att första delen läses först, men då är det rejält givande, även om naturlagar inte alltid respekteras.

.

Image result for watson hard questionsHard Questions (1996)

Idén i den här spännande sf-romanen är att kvantdatorer gör beräkningar parallellt genom att utföra dem i andra parallella universa, och genom att det alltså upprättas kontakt med dessa finns det plats för att ladda upp hela minnet från alla människor. Dessutom kan händelser plötsligt gå över i ett annat universum vilket kan vara förödande för logik och spänning i berättelsen. Det hanteras hyggligt trots allt, och spänning finns det gott om t ex i öknen i Arizona, där vi träffar en bisarr sekt med sin ledare, vänliga indianer på motorcyklar och ett gäng fotografer med nakna modeller.

 

MemoryManMemory Man & Other Poems (2014)

Denna samling innehåller en del dikter från Mana-böckerna som känns som vackra sagosånger. Vidare en del personliga dikter från resor och upplevelser, politiska dikter, och inte minst en hel del vad jag betraktar som riktiga sf-dikter, med aspekter på tid, rymd och andra planeter. Här används diktformen för att förmedla sf-känslor som knappast kommer fram i prosa.

 

The 1000 Year Reich (2016)

Novellsamling med stor bredd, som framför allt innehåller relativt sena noveller. Jag uppskattade humorn i novellerna som handlade om hur en utomjording hjälper astronauter strandsatta på Mars och om det gravida fostret, men också parodierna på Da Vinci-koden och Game of Thrones. “Blair’s War” visade sig vara en för samlingen ovanligt inkännande historia om barn som evakuerats till England under det spanska inbördeskriget – titelns Blair är mer känd som George Orwell. Övriga i bokcirkeln var mindre förtjusta än jag.

 

/ Tomas Cronholm

Lokal / Venue

%d bloggare gillar detta: