Som Mike Carey skriver han manus till serietidningar eller snarare serieböcker. Serier var det jag började läsa men numera tycker jag det är svårt att få något riktigt grepp på dem så jag har inte läst hans serier. De mest kända är Lucifer och The Unwritten. Det kommer att bli mycket program om dessa! Som M. R Carey skriver han romaner och jag här läst tre, och här följer mina synpunkter på dem.
The Devil You Know. Felix Castor nr 1 (2006)
Den här visade sig vara en rejält underhållande thriller, en genre jag annars inte brukar gilla. Men här är det gott om humor, spöken som gör att våldet inte behöver tas på allvar, och väl skildrade Londonmiljöer samt en huvudperson som har stora personliga problem och ändå lyckas på något sätt. Handlingen är visserligen en smula komplicerad men språket flyter perfekt och det är svårt att ha tråkigt i detta sällskap av levande och döda, bedragare, prostituerade, angivare och gamla poliser. Detta är första boken i en serie, och faktiskt den första bok Carey skrivit efter att ha ägnat sig helt åt tecknade serier. En mer uttömmande beskrivning finns i Strange Horizons, där Laura Blackwell avslutar med att det enda negativa med Felix Castor-böckerna är att de är beroendeframkallande.
The Girl With All the Gifts (2014)
Zombieböcker hör inte till mina favoriter eftersom de kombinerar äcklighet och biologisk omöjlighet. I den här boken är det en svamp som intar människokroppen och styr hjärnan så att den drabbade får en drift att bita och äta andra människor. Hos barn är driften svagare och de vi träffar är först i en isolerad internatskola. Dessa barn är på intet sätt äckliga och effekten på hjärnan beskrivs som sannolik. Historien utvecklas som spännande konflikter mellan de verkliga drabbade, andra som ännu inte är infekterade och ett infekterat barn som kan hantera sin drift. En intressant person är den kvinnliga forskare som försöker hitta en möjlighet att hindra svampens spridning, och som då genomför etiskt mycket tveksamma operationer. Totalt sett en riktigt lyckad sf-roman med helgjutna personer och sannolika skeenden.
The Boy on the Bridge (2017)
Det här är en prequel eller kanske snarare parallell till den utmärkta zombieboken The Girl with All the Gifts. Genom att mycket redan avhandlats i den är det kanske inte så märkligt att den här boken inte känns lika angelägen. Intressantast är den autistiske men begåvade pojken i titeln, som uppfunnit ett skydd mot zombierna, medan militärer och forskare blir alltför karikerade, och framför allt alltför lika dem i The Girl with All the Gifts. Eftersom man vet hur det slutar är det aldrig riktigt spännande. Men visst, språket flyter och händelser är skickligt skildrade.
/ Tomas Cronholm