Fantastika 2021

Hem » Om sf-kongresser-2018

Om sf-kongresser-2018

Vad handlar en sf-kongress om?
Science fiction och fantasy slås ibland ihop till ”fantastik”, och därför heter kongressen Fantastika. Det finns många beskrivningar av vad fantastik är, men en enkel är att det i berättelsen finns något som inte är realistiskt idag. Om det sedan görs sannolikt på något effektivt sätt är det sf, annars är det fantasy. Skräck räknas också in i fantasy. Framför allt behandlas litteratur, film, tv-serier och tecknade serier som är avsedda för vuxna, inklusive ”unga vuxna” (YA = young adults). Men det finns ingen skarp gräns och vår hedersgäst Kij Johnson har skrivit en fortsättning på barnboken Det susar i säven, kallad The River Bank.

Vad är en sf-kongress?
Sf-kongresser är stora träffar med program (som föredrag, paneldiskussioner, filmvisningar, workshops och liknande) för science fiction- och fantasyfans. Medlemmarna i kongressen är där för att träffa gamla vänner, lära känna nya vänner och för att lyssna på och delta i programmet. På ens första kongresser är det ofta programmet som är viktigast, innan man känner så många av de andra deltagarna. Medlemmarna är, kort sagt, där för att ha kul, vilket för en del innebär att gå på jättemånga programpunkter och för en del att hänga i baren hela helgen. Båda alternativen går såklart lika bra. Författare och förlagsfolk som finns på plats umgås som vem som helst med de andra kongressmedlemmarna. Ingen sätts på piedestal och man behöver aldrig betala extra för att exempelvis få en bok signerad.

En sf-kongress är ett deltagarevenemang. Alla är med på samma villkor, som deltagare som hjälps åt för att få arrangemanget att gå runt organisatoriskt och ekonomiskt. Vem som helst är välkommen att hjälpa till med något bakom kulisserna. En sf-kongress delas inte upp i arrangörer och kunder, och därför köper man inte biljett till kongressen. Man betalar medlemsavgift. Även kommittén betalar medlemsavgift!

Den första svenska sf-kongressen, LunCon, hölls i Lund 1956. Vill du veta mer om science fiction-fandom (dvs det nätverk av människor som arrangerar de här kongresserna), så finns det information på Fandom.se.

Vad är en sf-kongress inte?
En sf-kongress är inte ett spelkonvent eller en mässa. Medlemmarna på en sf-kongress överlappar såklart en hel del med deltagarna på andra roliga evenemang som t.ex. GothCon, Sci-Fi-mässan eller Comic Con, men en sf-kongress har ett lite annat fokus. Även om det brukar finnas saker att köpa (mest böcker), spel att spela och några personer som klär ut sig, så ligger fokus på panel- och gruppdiskussioner, föredrag och workshops. Och även om programmet handlar om fantastik i alla former – film, tv, spel osv – brukar tonvikten ligga på litteratur.

Swecon är den årliga nationella sf-kongressen. Du kan hitta mer information på Wikipedia, och på hemsidorna för de senaste Swecon: Kontur 2017, Fantastika 2016 och ConFuse 2015.

Lokal / Venue

%d bloggare gillar detta: